واژینیسنوس از دیدگاه روانشناسی

واژینیسنوس از دیدگاه روانشناسی

واژینیسنوس از دیدگاه روانشناسی و بررسی علل روانشناختی ترس از رابطه جنسی به درمان این اختلال جنسی کمک بسیاری می کند.

جالب است بدانید که آمار واژینیسموس در ایران بیشتر از بقیه کشورهاست. یکی از دلایل مهم آن تابوهایی است که در فرهنگ ما در خصوص رابطه جنسی وجود دارد.

توجه به این نکته بسیار مهم است که واژینسنوس یک بیماری دائمی نیست و درمان پذیرترین اختلال جنسی می باشد. پس اگر شما به این اختلال دچار هستید مطمئن باشید که بهبود پیدا می کنید.

در این مقاله به بررسی واژینیسموس از دیدگاه روانشناسی و درمان روانی آن پرداختیم.

علل واژینیسموس از دیدگاه روانشناسی

یکی از علل روانشناسی واژینیسموس و یا ترس از رابطه جنسی، این است که بسیاری از افراد در کودکی و طور اتفاقی یا ناگهانی در معرض تماشای رابطه جنسی قرار می‌گیرند که ترس زیادی را نسبت به این عمل در ذهن آن‌ها ایجاد می‌کند.

بعضی دیگر تجاوز در کودکی و یا در سنین بالاتر را تجربه کرده اند. همین مسئله باعث ترس از رابطه جنسی در آن ها شده است.

برطرف نشدن این ترس می‌تواند به بروز واژینیسموس و ترس از دخول در بزرگسالی منجر شود. روان درمانی به شکل موثری می‌تواند در بهبود این ترس و کاهش علایم واژینیسموس موثر عمل کند.

افرادی که تجربه تجاوز و یا سکس خشن را در گذشته داشته‌اند، با استفاده از خدمات روان درمانی فردی می‌توانند با این تجربه ناخوشایند روبه‌رو شده و با آن مقابله کنند.

احساس گناه، تاثیر روی اعتماد به نفس، افسردگی و پرخاشگری، خیانت و در نهایت طلاق از پیامد های واژینیسموس است. این پیامد ها ضرورت پرداختن به واژنیسموس را زیاد می کند.

بر اساس برخی آمار های موجود 50 تا 60 درصد طلاق ها در ایران مرتبط با مشکلات و اختلالات جنسی میباشد.

در این جا علل روانی واژینیسموس را بررسی می کنیم:

1-دانش جنسی

2-شناخت ­ها و هیجان ­های جنسی

3-عوامل فرهنگی-تربیتی

واژینیسنوس از دیدگاه روانشناسی

1-دانش جنسی

دانش جنسی یکی از علل واژینیسموس از دیدگاه روانشناسی است . به اطلاعات، آگاهی و شناخت فرد نسبت به جنسیت خودش و مسائل جنسی دانش جنسی گفته میشود.

داشتن دانش جنسی مناسب و شناخت آناتومی بدن خود و شریک جنسی برای داشتن رابطه جنسی مناسب تاثیر گذار است.

داشتن دانش جنسی یکی از اصول لازم برای داشتن رابطه جنسی مناسب است. این در حالی است که بسیاری از خانم ها بدون داشتن دانش و آگاهی جنسی وارد زندگی زناشویی می شوند.

اطلاعاتی که بعضی از خانم ها در مورد رابطه جنسی دارند اطلاعاتی است که از دوستان و اطرافیان دریافت کرده اند. مشکل اساسی اینگونه دریافت اطلاعات این است که مطالب درست و غلط با یکدیگر ترکیب می شوند و سبب ایجاد شناخت جنسی ناکارآمد می شود که در نهایت در زندگی زناشویی زوجین تاثیر منفی خواهد داشت.

در کلاس های آمادگی قبل ازدواج هم آموزش سطحی است و کارآمد و مفید نیست.

2-شناخت­ ها و هیجان­ های جنسی

برای بررسی و شناخت هیجان های جنسی که می تواند در زندگی زناشویی و واژینیسموس تاثیر بگذارد باید به بررسی 4 زیر عنوان بپردازیم.

1-شناخت­ های ناسازگاری تناسلی

2- باور های ناکارآمد جنسی

3- تنیدگی جنسی

4- هیجان­ های ناخوشایند جنسی

1-شناخت ­های ناسازگاری تناسلی

بعضی از خانم هایی که دچار این اختلال شده اند از عدم سنخیت و ناسازگاری واژن و آلت همسرشان به عنوان یک عامل در ابتلا به واژینیسموس اشاره می کنند.

این تصور که واژن خانم تنگ تر از سایر خانم ها است و ظرفیت آلت همسر را نخواهد داشت ترس و اضطراب را در خانم به وجود می آورد.

2-باورهای جنسی

عامل دیگری که در روابط جنسی زوجین تاثیر میگذارد باور های جنسی خود فرد است.

برخی از خانم ها بر این باورند که رابطه جنسی بیهوده است و فایده ای ندارد و اهمیت لازم را به رابطه جنسی نمیدهند.

این خانم ها بر این باورند که رابطه جنسی برای مردان است و خانم ها برای همسرشان این کار را انجام میدهند یا برای بچه دار شدن و همه ی این باور های جنسی اشتباه در اختلال واژینیسموس تاثیر گذار است.

3-تنیدگی جنسی

احساس عجز و ناتوانی، آزار دیدن یا تنیدگی جنسی حس مشترک بین خانم هایی است که دچار اختلال واژینیسموس هستند.

خانم ها به خاطر ترس و اضطرابی که دارند و اجازه دخول به شریک جنسی خود نمیدهند خودشان را مقصر میدانند.

این موضوع دست بیمار نیست و ناشی از ترس و افکار فرد است که نمیتواند اجازه دخول یا رابطه جنسی را بدهد.

4-هیجان­ های ناخوشایند جنسی

بیماران اصولا 3 نوع هیجان نفرت، طرد شدن و انزجار، ترس و خشم را تجربه میکنند.

برخی از خانم هایی که با این اختلال درگیر هستند ادعا دارند که حتی از معاشقه هم لذت نمیبرند و در حین رابطه دچار حالت تهوع و خفگی میشوند.

3-عوامل فرهنگی_ تربیتی

این عامل روانی واژینیسموس از دو دسته سبک تربیتی والدین، و خود ابرازی جنسی تشکیل شده است.

شیوه تربیتی که والدین این بیماران  اتخاذ کرده بودند یکی از عوامل موثر در این اختلال است.

والدینی که سعی در دور نگه داشتن دختر خود از جنس مخالف دارند این کار تاثیر منفی نسبت به جنس مخالف در ذهن خانم ها ایجاد میکند.

ایراد دیگری که در روش تربیتی وجود دارد این است که هیچ صحبت جنسی بین مادر و دختر رد و بدل نمیشود یا حتی اینکه با کسی صحبت هایی در مورد مسائل جنسی داشته باشند را ممنوع میکنند.

نتیجه این سخت گیری باعث ایجاد ترس و اضطراب در هنگام رابطه جنسی میشود و تصور نادرستی که در ذهن دختر ایجاد میشود.

منظور از ابراز جنسی ابراز و بیان تمایلات و نیاز های جنسی به همسر است.

اکثریت خانم هایی که مبتلا به واژینیسموس میشوند در این مورد مشکل دارند و نمیتوانند ابراز کنند.

یک باور غلط هم در این زمینه وجود دارد و این است که اگر خانم در رابطه جنسی منفعل و آرام باشد  نشان از حیای خانم دارد.

واژینیسنوس از دیدگاه روانشناسی

روان درمانی واژینیسموس

برای درمان واژینیسموس بعد از مراجعه به پزشک، بررسی لازم به جهت تشخیص واژینیسموس و ریشه یابی مشکل انجام می شود. ممکن است علت این اختلال ناشی از انقباضات غیرارادی رخ داده باشد و یا اینکه جنبه روانی داشته باشد.

در صورتی که جنبه روانی داشته باشد به روانپزشک ارجاع داده خواهد شد ولی در صورتی که غیرارادی باشد متخصص زنان به شیوه های پزشکی آن را درمان خواهد کرد.

یکی از موثرترین راه‌های درمان واژینیسموس در مواردی که علل این اتفاق ناشی از رویدادهای روانی و هیجانی است، روان درمانیست. این روش به شکل موثری به فرد کمک می‌کند تا به مرور زمان بر ترس و اضطراب خود غلبه کند و دخول بدون درد را تجربه کند.

زوج‌هایی که با مشکل جدی در رابطه جنسی خود روبه‌رو هستند و هیچ کدام در این فرایند لذت را تجربه نمی‌کنند، توصیه می‌شود که از زوج درمانی و مشاوره با سکس تراپیست استفاده کنند. روان درمانی در این مورد زوجین را نسبت به شرایط یکدیگر آگاه‌تر کرده و ترس یا مشکل موجود برای مقاربت را کاهش می‌دهد.

تاثیرات روانشناختی واژینیسموس بر همسر

متاسفانه عده بسیار کمی از آقایون با مشکل واژینیسموس آشنایی دارند. بعد از ازدواج قطعا در تلاش های اولیه برای دخول و عدم کامیابی، دچار ضطراب و تشویش و یا حتی عصبانیت می شود و فکر میکند که شاید اشکال در فرایند های فیزیولوژیک،آناتومی و یا عملکرد جنسی اش دارد.

بنابراین به اورولوژیست مراجعه کرده و تست های جسمی و هورمنی از لحاظ بررسی سلامت جسمی را انجام می دهد. خانم نیز به متخصص زنان و زایمان مراجعه می کند و بعد از اینکه هردو نفر از سلامت جسمی خود اطمینان یافتند،به روانپزشک مراجعه می کنند.

چه بسا که از مصرف ژل های بیحسی و قرص های محرک جنسی نیز نتیجه نگرفته و دچار مشکل عظیمی که در روند درمان زوجین با واژینیسموس به صورت یاس و ناامیدی از داشتن رابطه واژینال نیز شده باشند.

البته اگر این سیکل معیوب به صورت شدید و یا طولانی مدت شود، بعد از مدتی اضطراب ناشی از ناکارامدی جنسی نیز در مرد ایجاد شده که موجب اختلال نعوظ در مرد در حین مقاربت می شود که این مسیله موجب پیچیده تر شدن درمان واژینیسموس شده و احساسات خشم یا ترس نیز در روند درمان واضح تر می گردند که این احساسات چه بسا باید در جلسات روان درمانی بررسی شوند.

چه بسیار خانم هایی که به کلینیک با این شکایت مراجعه کرده اند و در زمانی که از آنها خواسته شد تا همسرشان نیز با ایشان در روند درمان مراجعه کنند، همسر از مراجعه سر باز زده و چه بسا مانع از مراجعه مجدد خانم نیز شده است.

دوره درمان واژینیسموس

طول مدت درمان می تواند از چند هفته تا چند ماه متغیر باشد و به عوامل مختلفی همچون حمایت همسر، پیگیری مداوم و منظم جلسات درمانی و تمرینات، سطح انگیزه بالا، سطح دانش و مهارت درمانگر، وجود بیماری های مختلف جسمانی و روانی مثل سطح اضطراب بسیار بالا که روند درمان را کند می کند. آنچه در درمان این اختلال و بطور کلی هر گونه مشکل جنسی مهم است، مراجعه زن و مرد با هم و شرکت و حضور فعال هر دو نفر در جلسه درمان است.

سرزنش، تهدید، برخورد تهاجمی و یا از آن سو دوری گزینی و سردی عاطفی یا رهایی اصل مطلب تا بهبودی خودبخودی یا تلاش یک طرفه، درمان این اختلال را با مشکل مواجه می کند. نقش مرد در این میان مشوق، حامی و تسهیل گر است.

واژینیسموس مشکلی نیست که بتوان با تغییر وضعیت گیری زناشوئی یا با درمان دارویی یا ژل و لوبریکانت و لیدوکایین آن را مرتفع نمود. متاسفانه در درصد بالایی از موارد به فرد نا آگاه پیشنهاد جراحی پرده بکارت داده می شود، در حالیکه قریب به اتفاق افراد مبتلا به واژینیسموس به این جراحی پاسخ نمی دهند، چرا که واژینیسموس در حقیقت نوعی ترس است و خاستگاه آن ذهنی است.

واژینیسموس یکی از بیماری هایی است که در ارتباط جنسی و زندگی زناشویی اختلال ایجاد میکند.

یکی از مهم ترین قسمت های زندگی زناشویی ارتباط جنسی زوجین و صمیمیت بین آن ها است و اگر به هر دلیلی به مشکل بخورد عواقب خوبی ندارد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *